Saltvattensakvarium
– det ultimata inom akvariehobbyn
Detta är nog det svåraste avsnittet att skriva om. Det finns så många olika experter med sina egna teorier o metoder, så för nybörjaren snurrar det nog rejält i huvudet när han kommer i kontakt med denna del av hobbyn. Det som funkar bra för den ena personen säger den andra är totalt fel. Prova er fram, läs böcker innan ni startar så slipper ni göra dom största misstagen. Saltvattensakvariet av Daniel Knop är en bok med svensk text. 500 Ways to be a better Marine Fishkeeper dock med engelsk text, men otroligt bra bok som vi brukar ha i lager för endast 285 kr. Mycket information finns också på internetforumet www.saltvattensguiden.se
Men om vi tar det lite lugnt så är det inte så speciellt svårt att ordna ett mycket fint saltvattens akvarium. Akvariet bör vara på minst 150 liter, helst större. Det gäller som för söt vatten; det är lättare att sköta ett större akvarium än ett litet akvarium. Det är ekonomin som får styra.
Det är också populärt att starta små Akvarium så kallade Nano: 25-100 liter. I dessa små akvarium är det noga att tänka efter vad för djur som stoppas i så att inte djuren blir för stora eller för många.
Tänka på att inte mata för mycket, ett så litet system är känsligt och för mycket mat/avföring kan krasha karet. Man bör ha erfarenhet för att starta ett sånt minireef.
Nödvändig utrustning
Pumpar: kapaciteten bör vara mycket större än för sötvattens akvarium. En kraftig pump, ev. två som pumpar vattnet emot varandra så att det blir rejält turbulent i burken. Så kallade streampumpar är bra dom cirkulerar mycket vatten med en bred stråle: Tunze, Hydor koralia, Seio. De två sistanämnda är mycket prisvärda.
Äggviteavskummare: den viktigaste detaljen, här skall man inte snåla så välj gärna en med lite större kapacitet än akvarievolymen. Finns en massa olika typer o med olika placerings alternativ. Om man kör utan skummare får man byta mycket vatten då skummarens funktion är att rena vattnet från smutspartiklar: avföring etc.
Belysning: En mycket viktig del av det hela, kanske den viktigaste biten. Ska man ha extremt ljuskrävande koraller så som Acroporor så duger bara metallhalogen (MH) eller T5 lysrör(se nedan). För ett rent fiskakvarium kan man ha vanliga T8 lysrör avsedda för saltvattensakvarium. Komplettera gärna din ljusramp med reflektorer. Till ett blandat akvarium med fisk o lätta stenkoraller, läder koraller, skivanemoner och kolonianemoner; Zooanhusar kan man ha lysrör men man bör ha mycket mer ljus än på ett sötvattens akvarium, Jag föredrar dock MH även här.
Det har på senare år kommit en ny ljuskälla lysrör som heter T5, de är mycket bra då man kan täcka nästan hela akvariets längd med dem. Senaste åren har LED lampor tagit över mer och mer. Med T5 missas det där ”flimrande ljuset” i akvariet som ser ut som solstrålar som man får med MH men LED ger även också detta fina skimmer. Komplettera gärna med ett blått lysrör;aktiniskt som ger bra färg samt är nyttigt för koraller. Belys ett nystartat akvarium högst ett par timmar om dagen. Det kan vara bra att köra lysrör innan man börjar med MH öka sen med någon timme i veckan. Tänk också på att ge akvariet en jämn dygnsrytm tänd o släck samtidigt varje dag, ej mer än 8-10 timmar om dagen.
Filtrering: En del filtrerar inte alls och en del har gigantiska filter. Jag tycker i alla fall man bör ha någon svamp som tar dom fina partiklarna. Sen fungerar olika droppfilter bra. Även gamla hederliga ytterfilter som man fyller med små bitar levande sten samt bio bollar fungerar bra. Ytterfilter är också bra att ha till filtrering med olika absorberande material såsom aktivt kol till att få bort giftiga ämnen men framför allt att få bort gulfärgning av vattnet, med fosfatborttagare tex. rowaphos för att ta bort fosfater som göder algerna.
En del kör kol kontinuerligt, en del använder det bara ibland. Tänk på att kolet bör bytas ganska ofta, rowaphosen bör också bytas när du kan mäta att fosfathalten går upp. Levande sten är i sig ett levande filter med en massa nyttiga nedbrytnings bakterier så det är väl därför en del inte använder andra filter. Man bör passa sig för bottenfilter o andra filter som är svåra att göra rena det får inte samlas en massa skit det ger gärna en hög nitrat halt viket man vill undvika.
UV Filter : Kan vara bra att ha, till det använder man en pump som skall cirkulera en viss mängd vatten igenom, inte för mycket, inte för lite det. Det finns angivet i instruktionerna hur mycket det skall flöda igenom. UV hjälper till att hålla pricksjukdomar borta. Det tar bakterier, virus, protozer, alger. En del kör dom kontinuerligt andra bara några timmar om dagen.
Vattnet: I det flesta fall går det bra att använda kranvattnet att blanda upp saltet med, men om man vet att det är tillsatt en massa kemikalier i vattnet eller om vattnet inehåller silicat kan man få algproblem. Då är det bäst att använda en osmosanläggning, sen blandar man det vattnet med saltblandningen till rätt värde: 1,021-1,025. Saltet som skall användas är dom specialblandningar som finns i Zoobutikerna: Tropic marin, Corallife, Reef qrystal mm. Avdunstat vatten fylls med fördel på med Kalkvatten.
Annan utrustning: Doppvärmare, temometer, saltmätare, vattentester: kh (vattnets buffringsförmåga), ph (vattnets surhet) och nitrit (bakterier som utgörs av avföring, döda djur som dels är mat för alger och i stora mängder skadliga för djuren i akvariet). Algskrapa, buntbad o slangar (ska vara gjorda i PVC) och kalciumhydroxid till kalkvattnet.
Start av Akvariumet: Lägg i beräknad saltmängd, det står på påsen hur mycket den räcker till, tänk på att akvariets innermått är mindre än yttermåttet i liter. Ta hellre lite mindre salt än för mycket. Fyll upp akvariet och ta gärna kallt vatten. Starta pumparna. Ev doppvärmaren ställ den på 25-26 grader. Nästa dag då tempen blivit c:a 25 c OBS viktigt annars visar salt mätaren fel, mät o justera salthalten. Tänk på att vattnet skall stå still vid mätning = stäng av pumparna. När salthalten är korrekt kan man starta skummaren och eventuella filter. Lägg i korallsand OBS! endast ett mycket tunt lager bör anläggas då det samlas annars bara en massa ”skit” i sanden.
Nu är det dags att köpa levande sten, detta är en ganska stor investering räkna med 130-190 kr kilot c:a .(Trots det höga priset säljs det nästan till netto pris dom enda som tjänar pengar på stenen är flygbolagen som tar c.a 65 kr kilot i frakt samt staten som skall ha momsen)
Köp så mycket sten som du tycker du behöver samt har råd med. Kontrollera nu Nitrithalten efter c:a tre dagar o ytterligare var tredje dag. När man haft nitrit-toppen brukar det vara nere på noll någon dag efter. Kolla PH, ska vara 8,4 samt att KH är över 7 men helst runt 10. Det brukar bli bra värden automatiskt i ett nytt inrett akvarium, saltblandningen ser till detta. Vänta ytterligare någon vecka kolla vattenvärdena igen är allt ok kan man lägga i dom första innevånarna. Gärna sådana som äter alger; Turbosniglar, Salarias facistus blenid, ev någon Zebrazoma kirurg som äter trådalger. Mata bara sparsamt i början (mat blir till nitrit). Nu går akvariet ofta men inte alltid igenom olika stadier med alger: först brunalger; kiesel alger, sen om man har otur blågröna alger men det är inte så vanligt och efter dessa brukar gröna trådalger dyka upp men dom skall salariasen och dom övriga ta hand om. När trådalgerna har försvunnit kan man lägga i ett par lätta koraller. Sen avaktar man och ser hur allt fungerar. Mår alla djur bra kan man öka på antalet innevånare efterhand. Ta bara reda på att dom går att ha tillsammans så de inte jagar varandra vilket kan medföra stark stress och eventuell skada eller även död.
Avslutningsvis några viktiga skötselråd: gör rent skummarkoppen ofta när skumningen kommit igång. Geggan i röret bromsar skumningen och om svampfilter används på innerfilter krama ur svampen en gång i veckan då den bromsar flödet om den är skitig. Fyll på avdunstat vatten varje dag med kalkvatten annars stiger salthalten i karet samt att kalk förbrukas o behöver fyllas på. Tänk på temperaturen helst inte mer än 25-27 grader, över 30 grader kan vara dödligt för koraller o räkor. Håll inte ständigt på att flytta runt i inredningen det stressar bara djuren, planera i stället noga vid inredningen av akvariet. Efter ett par månader kan man börja att utföra små vattenbyten typ 20 liter i ett 300 liters akvarium, gör gärna detta en gång varannan vecka, saltvattnet blandas till i en spann med en liten pump som blandar upp saltet. Efter 1-2 dygn kan man använda vattnet. Kolla salthalten på det gamla utsugna vattnet. Har man mycket koraller behöver man tillsätta en del kemikalier strontium, jod, magnesium och calcium. Man tillför viserligen nya sådana kemikalier vid vattenbyten men det hinner förbrukas snabbt.
Troligtvis har jag glömt någon viktig detalj det finns hur mycket apparater o andra hjälpmedel som helst att köpa till men detta är det mest elementära.
Lycka till och välkomna till denna underbara del av akvaristiken! //Göran